Bine ati venit ! Welcome!

This is the official page of Sorin Langu, member of Comenius project, Finland 2010.

miercuri, 11 august 2010

Turku 1.08




Programul de astazi a cuprins vizitarea orasului turku cu cele obiective principale: catedrala luterana (inima religioasa a Finlandei), muzeul de istorie Aboa Vetus, si castelul.

Turku a fost capitala Finlandei in trecut, dar dupa 1812 si-a pierdut aceasta calitate. Dupa un incendiu devastator care a avut loc in 1828 intregul oras a trebuit reconstruit pana la frumusetea de astazi. Considerat inca de multi finlandezi ca adevarata capitala a tarii, este si locul unde a fost deschisa prima universitate din istoria tarii.

Catedrala, in stil gotic, a fost catolica la origini, dar apoi supa refroma din sec. XVI devine luterana.Catedrala a fost construita initial din lemn in secolul al 13-lea, şi a fost dedicată în principal pe la 1300 sa gazduiasca scaunul episcopului din Turku. A fost extinsa considerabil în secolele 14 şi 15, folosind în principal piatra ca material de construcţie. Catedrala a fost grav avariat în timpul marele incendiu din Turku în 1827, şi a fost reconstruit în mare măsură după aceea.



Aboa Vetus şi Ars Nova sunt o pereche de muzee din centrul orasului Turku, Finlanda. Ele sunt adăpostite într-o clădire comună şi aparţin de organizarea administrativă acelaşi lucru, dar au domenii diferite. Aboa Vetus arata porţiuni ale oraşului care datează din timpuri medievale, în timp ce Ars Nova este un muzeu de arta moderna. Muzeele au fost deschise în 1995. Iniţial, planurile au fost doar pentru Ars Nova, muzeu de artă modernă, dar în timpul construcţiei sale o serie de artefacte datând din Evul Mediu au fost descoperite, iar săpătură arheologică, care a fost comandata s-a transformat în Aboa Vetus.















Castelul Turku (Finlanda: Turku Castle, suedeză: Abo Slott) este un monument de istorie finlandez situat în oraşul Turku în Finlanda. Castelul este cladirea cea mai mare medievala supravieţuitoare din Finlanda, şi este unul dintre cele mai mari castele medievale supravieţuitor în Scandinavia. El reprezintă un monument national, pe malurile râului Aura, aşa cum a făcut de la 1300.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu