Kalevala este epopeea naţională finlandeză, cea mai cunoscută culegere de poeme folclorice finlandeze. A fost alcătuită de medicul, folcloristul şi filologul finlandez Elias Lönnrot. Străbătând Karelia, acesta a cules poemele transmise pe cale orală timp de mai multe secole, realizând apoi, în baza propriei sale viziuni poetice, Kalevala. Publicată pentru prima oară în 1835, Kalevala a devenit repede un simbol al naţionalismului finlandez. Finlanda făcea la acea dată parte din Imperiul Rus, după ce făcuse înainte parte din Suedia (şi controlul asupra acestei ţări a fost schimbat între aceste state). Kalevala a fost prin urmare un factor important de afirmare a identităţii naţionale finlandeze timpurii.
Epopeea este structurată în 50 de cânturi. Kalevala era un uriaş legendar, care avea doisprezece fii. Bărbaţii din ţara sa pleacă spre ţinutul de la miazănoapte spre a o peţi pe frumoasa fecioară Pohiola, (în ortografia originală Pohjola), sortită a fi soţia aceluia care va reuşi să construiască o moară fermecată, dătătoare de belşug.
Bărbaţii finlandezi se vor lupta cu laponii, duşmanii lor din nord, precum şi cu vrăjitoarea Louhi, mama feciorei Pohiola, pentru focul furat şi pentru Soarele şi Luna răpite şi ascunse. Laponii vor fi înfrânţi.
Faptele de vitejie ale unor eroi ca Väinämöinen, Ilmarinen şi Lemminkäinen, lupta lor cu vrăjitoarea Louhi, Stăpâna Nordului, s-au păstrat sub formă de poveste.
Scriitorul şi istoricul de artă Barbu Brezianu a publicat prima traducere în limba română a epopeii în 1942, sub titlul Kalevala, ţară de viteji, cu o prefaţă de Ion Marin Sadoveanu. De o calitate remarcabilă, traducerea a fost premiată de Comisia Naţională de Cooperare Intelectuală, la recomandarea lui Alexandru Philippide. Ediţia a doua a apărut în 1974, sub titlul Kalevala, cu o prefaţă de Şerban Cioculescu. În 1999 a apărut o ediţie revizuită, prefaţată de scriitorul şi diplomatul finlandez Mikko Heikinheimo. Traducerea reuşeşte să păstreze cu fidelitate particularităţile stilistice ale originalului.
În Finlanda, ziua de apariţie a Kalevalei, 28 februarie, este sărbătoare naţională, zi a culturii finlandeze şi se arborează drapelul Finlandei pe toate clădirile publice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu